Festa Major 2009 (les meves impressions) (1)

La Festa Major del Vendrell va començar el passat 24 de Juliol. Des de la creació de l’Agrupació de Cultura Popular L’Embarcada l’any 2006, aquest acte ha servit per preparar i allargar la Festa Major. L’acte enguany, encara ha anat creixent i va quedar configurat amb un concert de música tradicional a càrrec dels diferents grups que acompanyen els balls populars a la Pl. Pep Jai. És un acte que s’ha iniciat a cegues enguany, sense massa planificació però amb l’il·lusió de treballar-hi de cara a la propera Festa Major. Seria una bona idea treballar-hi, vestir-ho amb unes cadires, alguna pancarta, micròfon de presentació i sobretot aconseguir que l’any vinent surti al programa de la Festa. Un concert així podria emular una entrada de músics com la que trobem a poblacions veines.

Seguidament l’assaig general s’inicia amb la cercavila lliure (o capta) que fan els balls lliurement pels carrers que han pactat de forma interna i parant a cases i establiments a fer un refresc. Enguany, cal destacar la millor col·laboració de nous establiments. Aquest és un bon moment per veure els balls d’aprop, preguntar, provar, escoltar, fins i tot intentar ballar en algun dels balls. Caldrà però, millorar l’horari o la distribució de carrers pels grups per evitar una mort d’exit.

L’assaig general es clou amb una ballada a la Pl. Vella que enguany i per alguns dels grups es va allargar massa fent desajustar l’horari del mateix acte.

La diada de l’assaig general crec que és un dia que pot rebre nous impulsos i millores de cara a una crescuda mesurada, amb una funcionalitat i sentit. Pot ser un dia ideal per a presentar noves coreografies, músiques i novetats dels balls, pot servir per vendre el “merxandatge” de la Festa Major, retre homenatges i acabar de quadrar-ho amb el nomenament dels Portants d’Honor.

ALIM6322

El dia de Sta. Anna, arrenca amb les matinades a les 8h. Enguany i per fi, es van fer varis grups de grallers. Encara i amb més cohesió de grup es podrien crear més grups i repartir-nos més. Realment omplir TOTS els carrers del casc antic i simultàniament del so de les gralles i els timbals. També caldria recuperar les parades a cases per veure amb porró i menjar algún tall de coca.

Seguidament es fa la Ballada d’Honor a Sta. Anna, una ballada que posa la pell de gallina i és un bon moment d’identitat de poble. Les carretilles dels diables i xiuladores són potser encara un pèl nombroses. La cercavila funciona amb total normalitat, tranquilitat i sembla que els grups van tranquils i llueixen. L’incorporació del Ball de Cercolets i l’Agrupació Musical sembla que no endarrereix la cercavila. Aquest segon grup però crec que haurien de reduir el nombre de timbals per tal que els vents poguessin lluir més, així com els tocs de timbal quan fan cercavila incorporan patrons rítmics tradicionals (pas-doble, marxa…).

Seguidament, versos dels Diables i castells. Enguany estreno camisa i és la primera Festa Major sent membre dels Nens del Vendrell. I quina gran estrena, pilar de 4 caminant, torre de set descarregada (i treballada!), cince de set, quatre de set amb l’agulla i pilar de cinc. Eufòria, alegria i moltes abraçades entre els castellers. M’agrada!

3763665476_1afa7e032a

El dia següent, Sta. Anneta amb matinades incloses, és el moment de lluïment dels balls populars. S’estrena el Ball de Cercolets amb els seus versos i l’acompanyament del sac de gemecs de la Marta Coll i el flabiol i tamborí d’en Bero. Felicitats!

3762891211_22b453a1b3

Enguany la preparació de la Pl. Nova s’ha millorat distribuint millor les cadires al voltant de l’escenari, evitant l’aglomeració de balladors davant de Cal Mumbrú i posant balles per fer les entrades i sortides per la Pl. de les Garrofes.

Aquest acte és l’únic moment de veritable lluiment dels grups de cultura popular. A més és una ocasió única per veure els balls sencers amb parlaments, versos, actes sacramentals… Caldrà pensar doncs en mantenir aquest format en la diada.

Enguany cal destacar l’engalanament de les places i carrers amb les banderoles dels grups i balls que conformen la comissió de cercavila. Han estat molt ben rebudes per la vila, i sembla ser que caldrà reprendre l’iniciativa en properes edicions ampliant-ho amb la venda de les mateixes.

2 respostes a “Festa Major 2009 (les meves impressions) (1)

  1. Felicitats pel resum! Només discrepo en un punt: per Santa Anna, la cercavila sí que es va retardar força (35-40 minuts) i els castells van començar a les dues tocades. No en sé el motiu (el fàcil seria atribuir-lo a tenir dos grups més), però potser s’hauria de mirar de cara a l’any vinent…

  2. Adrià:

    Enhorabona, per la recuperació que feu; cadascú la faria al seu gust, però el procediment, plantejament i resultat em semblen impecables.

    Treballa tu que pots i et deixen !

    Felicitats i endavant !

    Records des d’Igualada-Vielha…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s