paral·lels cinematogràfics

Sovint la història del cinema té els seus espirals. Espirals que ens recorden periòdicament la importància de la mirada crítica que exerceix el cinematògraf. La mirada del cinematògraf és sovint molt propera a la nostra. Altres vegades fa de prisma, ens acosta l’aparent realitat tant a prop, que ens l’estampa directament contra la cara. Així mica en mica l’espiral de la història, de la vida mateixa, fa que les mirades siguin paral·leles. I el cinema no se n’escapa.

400coups

L’any 1959 François Truffaut feia servir el cinematògraf per parlar-nos d’un canvi social. Per fer un retrat cru i sincer del que ell observaba. En aquest cas clava una bofetada tan gran!

50 anys més tard Laurent Cantet corre per un camí paral·lel. Entre les murs (La clase). En aquest cas ell filma tal i com ho veu, des de dins, sense cap tipus de romanticisme narratiu. Cap concesió, el canvi és evident.

la-clase

 

També el cinematògraf serveix per atrapar el temps. Per guanyar-li la partida al temps. Al mateix temps, manipulant el temps fem creure a l’espectador allò que nosaltres volem que cregui. És a dir, el temps és flexible i alterable als nostres designis, oh! traició de la relitat, oh! grandesa del cinema!

Però com escapar de la memòria?

Arkadincover2

El gran O. Welles l’any 1955 amb una demostració total de la tècnica, doma el temps, la càmara, la percepció a la nostra conciència. Està demostrant que el cinema i la tècnica està al servei de la narració. Al mateix temps demostra però, que la realitat és inalterable i el pas del temps és ràpid.

785-1

L’any 2002, Aki Kaurismäki crea de nou Mr. Arkadin. Un antireflex de la figura d’Orson Welles. Demostra un cop més que el temps i el seu discurs és com el curs de l’aigua en un riu, no pot tornar enrere. Quin Mr. Arkadin ens proposa el Finlandès, però és que com ha canviat la percepció del món.

i és que roda al món i torna al born! i si entremig pots veure quatre excel·lents pel·lícules, millor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s