v.o.s.c.

Ultimament i degut a la pressió mediàtica sobre la vida política del país, sembla ser que s’ha obert un tema de debat sobre la necessitat de doblar i/o subtitular les pel·lícules al català. Tal i com ens informa Vilaweb en aquest article, el doblatge dels films a la llengua castellana és degut a una llei de 1941 del govern de Franco per tal d’unificar criteris lingüístics. Ara sembla ser que la inmensa majoria de la gent del nostre país està alfabetitzada i per tant la lectura no seria un escull per tal de fer que l’art dels actors i intèrprets ens arribi en la seva pura essència. El doblatge ens acosta una versió un “cover” del treball d’interprets i directors. Així doncs la meva opinió no és la d’eliminar el doblatge, sinó de donar terreny a la subtitulació en català de les pel·lícules i material audiovisual de consum al nostre país.

A la pràctica i fóra del circuit comercial fa temps que la subtitulació és un problema resolt des de fa més temps. Els reproductors DivX han solucionat el problema amb els subtitols. Molt del software lliure per a reproducció audiovisual existent també ho ha fet. El cas més interessant seria el del reproductor BSPlayer, reproductor que ens deixa configurar el tamany, color i font del subtitols. En la seva versió de pagament també ens deixa escollir la ubicació dels subtitols.subeditor

Si volem respectar el fet creatiu, interpretatiu i contribuir a la conservació i respecte a les llengües, els subtitols acaben sent una de les millors solucions a la diversitat babeliana tan rica en la nostra espècie.

Una resposta a “v.o.s.c.

  1. Sense cap mena de dubte, coincideixo que cal apostar pel subtitulat. Ens permet visualitzar millor la interpretació, el llenguatge emprat,… I, al mateix temps, pot ser una manera d’aprendre o familiaritzar-te amb altres idiomes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s