sant antoni

Sant Antoni Abat va viure entre els segles III i IV. Fill de bona família, als vint anys va vendre la seva hisenda, va distribuir els diners entre els necessitats i es va retirar a fer oració al desert. Des del segle XIV és un sant venerat en molts puns de la mediterrània. La celebració de la seva festivitat el 17 de gener s’ha d’entendre com a continuació de les advocacions i celebracions precristianes de fecundació i protecció dels animals que també se celebraven per aquestes dates (les Lupercàlia de l’època romana), en algunes poblacions fins i tot han passat a la festa de Sant Antoni els antics rituals invernals de fertilitat i purificació propis de Carnaval (santantonades), a causa de la prohibició de la celebració d’aquest (com durant el règim del general Franco).
Són, per tant, festes típiques d’una societat agrícola, d’aquí la festa dels Tres Tombs, en què els protagonistes són els animals útils per a les feines del camp, però també se celebren al País Valencià, a l’Alguer, a Itàlia i, especialment, a les Illes Balears, on són les festes principals de moltes poblacions (especialment lesde Sa Pobla i Artà).
El porc és un animal símbol a la societat tradicional, per això és protagonista a la festa de Sant Antoni.

sant-antoni

Des de l’any 2001, al Vendrell hem recuperat la Rifa del Porc que, tradicionalment es feia per Sant Antoni. Evidentment la festa ha canviat i per raons força òbvies no rifarem un porc viu, però si un lot de productes que, majoritàriament, són derivats del porc. Aquest lot és fruit de les donacions voluntàries de les tocineries i xarcuteries de la vila, les qual són obsequiades amb numeros per a la rifa per a regalar als seus clients.

El que no ha canviat és l’acompanyament musical, la cobla  formada per flabiol i tamborí, sac de gemecs i tarota.

Aquest acompanyament des del 2000 el du a terme el Ço de Botafoc.

Enguany la festa se celebrara el divendres 16 de gener a partir de les 19:30h a la Pl. Vella del Vendrell, per acabar a les 20:15h a la plaça del centre, plaça dels tocinos.

8 respostes a “sant antoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s