La Festa Major de 1877

L’any 1877 El Vendrell celebra el centenari de la proclamació de Sta. Anna com a copatrona de la vila. Segons el llibre de consueta de Mn. Manuel Aumatell de 1789, a partir de 1781 ja es fa servir el mot “Festa Major” per parlar de la diada del 26 de juliol. La festa de ben segur es remunta de ben antic però és per la commemoració celebrada l’any 1877 quan arriba a una efervescència màxima.

L’any 1926, el número 1062 del diari El Baix Penadès editat per la Impremta Ramon del Vendrell, publica el capítol VII de “La Nari” una novela de costums de l’autor N. Bas i Socias. En aquest capítol de la obra, titulat “Post festum, festum” es descriu una Festa Major ambientada uns 50 anys enrere. L’editorial creu interessant doncs, reproduir l’especial programa de festes de 1877.

1877

En aquest interessantissim programa es descriu una magnífica cercavila en amb els entremesos de: Xiquets de Valls, Diablos, Palitrocas, Serrallonga, Cotoninas, Patera, Mogiganga, Rosaura, Gitanas, S. Jaime, Figuetaires, Pastorets, Cercolets, Gigantes y Enanos, incluso el célebre Drach acompañados de las músicas que les son propias, como gaitas, dulzainas, pitos y tamboriles

Aquesta descripició tan acurada obre un gran debat i sobretot ens convida a buscar i saber més de la nostra festa. Hauriem de parlar de diferents hipòtesis, algunes de caire social i altres potser d’etimologia i/o folklore. És clar que sota el nom de Patera només s’ha trobat el designi de la naumàquia documentada el 1676 a Igualada. Dels Xiquets de Valls en podriem deduir el seu orígen, si realment eren de Valls o es refereix al fet d’alçar construccions humanes o fins i tot si diu aquest nom per referir-se a un Ball de Valencians. Palitrocas en referència al Ball de Bastons. Cotoninas per designar un ball de cavallets potser vingut de vilafranca o una altra ciutat veïna, i fins i tot el célebre Drach podria parlar del convit del Drac de Vilafranca del Penedès.

És clar que per una festivitat tan sonada no s’hi va escatimar res. Que alguns d’aquests entremesos no surtin referenciats més endavant en la nostra història local fa pensar que caldria fer una cerca més acurada per saber com es produí l’actuació d’aquest ball, si fou llogat d’una població veïna o bé si es construí de nou en la nostra vila per quedar en l’ostracisme ben aviat.

A partir d’aquí se m’acut que caldria fer un buidatge de diaris antics per saber més de la nostra Festa Major. M’hi poso a treballar doncs!

6 respostes a “La Festa Major de 1877

  1. Albert, els balls de nit és tot un mundillo. I a partir del 1908 que apareixen les sardanes… ni t’explico! Fins i tot els grallers vendrellencs capblancs van fer un sextet format per 3 gralles, tenora, tible i fiscorn. També parlaré d’això i hi ha un article molt interessant de 1910 que parla dels balls de Festa Major i de la figura del músic.

  2. Molt bona feina adrià i molt interessant l’article. Estic d’acord amb tu que s’hauria de fer una reserca per apendre més de la nostre festa major i de la nostra cultura que a quedat olvidada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s