Ball de Pastorets del Vendrell (3) coreografia i música

La coreografia que actualment es balla és la que s’ha recuperat per part de l’ultima colla i és de moment, l’estendard del ball en totes les colles existents. El ball permet més variacions tot i no ser tant lliure i creatiu com el ball de bastons. Així doncs, la coreografia actual està conformada de 3 parts principals:

1.    La barrejada, els balladors parteixen de quadres de 8, 10 o 12 balladors i al ritme de la música intercalen els cops a terra amb els cops entre companys sempre realitzats “sota cama”. En l’evolució del ball els balladors intercanvien la seva posició correlativament i passen per totes les altres posicions de cada ballador. La barrejada pot ser estàtica o en moviment.
2.    El pont: els balladors disposats en dues fileres encarades, s’intercanvien els bastons, els alcen i passen per sota mentre van avançant.

3.    La bota: el primer pastor (que és qui ocupa la primera posició d’una de les dues rengleres) comença a passar per fora les fileres, aquestes es van desfent fins a crear un cercle i desfer les files. Un cop el cercle està format es comença a formar un entramat de pals on el primer pastor puja i recita un verset a favor de la diada i el ball.

El Ball de Pastorets del Vendrell està incorporant noves coreografies realitzades pels mateixos balladors de l’actualitat. Un exemple seria el recent creat “Molinillo” on els balladors posats en cercle combinen el cop sota cama i els cops per sobre el cap. Dansen en rotllana girant sobre els companys que tenen al davant formant dos cercles concèntrics.

El Ball de Pastorets és un ball amb parlaments. La recuperació del ball ha conservat aquest esperit teatral que es representa el dia de Santa Anneta. Els parlaments són a càrrec del Majoral (cap dels pastors), 6 pastors i el Rabadà (pastor que puja dalt la bota). Els parlaments dels pastors són descriptius de la vida dels pastors i les seves vicissituds, el tracte del ramat, la fam, el fred. Sempre interpel•len al Majoral amb una demanda o una explicació. Conclouen amb l’absolució del Majoral per ser Festa Major i la celebració de la mateixa.

Quant a la partitures de la que se’n pot dir versió del Vendrell, que no és més que una adaptació/variació de les que existeixen al Penedès i al Garraf, consta de tres parts i per tant té tres motius que es van intercalant.

El primer motiu, que generalment anomenem Pastoret, tant per ser el més conegut del ball com per la important intersecció que té amb el ball de bastons anomenat Pastoret, però que de vegades també se li diu Entrada, ja aquesta és una de les seves funcions en el ball. És una melodia fàcilment identificable amb la de les cançons Pastoret d’on véns, El Gegant del Pi o Escarabat Bum-bum.

El segon motiu rep el nom de La Creu, i de fet és gairebé igual que el ball de bastons anomenat La Creu. Al volum VIII de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Massot, 1998, 246), hi ha reproduida una partitura recollida dels Romeas anomenada Ball de bastons de l’Arboç, que de fet és La Creu. En una entrevista mantinguda amb Els Macaris el dia 11 de desembre de 2004, ens van comentar que aquesta peça sempre la tocaven per festes del Vendrell, però que alguna vegada també l’havien tocat a l’Arboç.

El tercer motiu, La Passada, és molt alegre i en altres lloc es toca, de vegades amb algunes variacions, com a ball de bastons.

Actualment el Ball de Pastorets del Vendrell s’acompanya d’una mitja cobla: flabiol i tamborí i el sac de gemecs.

3 respostes a “Ball de Pastorets del Vendrell (3) coreografia i música

  1. Hola Adrià:
    està molt bé el teu blog, una manera fàcil d’accedir a entendre aspectes de la cultura popular que almenys jo desconeixia,
    que no pari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s