Ball de Pastorets del Vendrell (2)

Per dur a terme el disseny de l’actual vestuari es parteix de les fonts informants de l’ultima recuperació de 1995 i d’altra banda estudiant i adaptant els balls de pastorets coetanis als nostres. Pantalons i camisa blanca són l’eix del vestuari i el nexe comú entre tots els balls. Ara, tota la resta es basarà en una combinació dels colors verd i vermell. Espardenyes una de cada color, camalls verds amb picarols grans, faixa vermella, armilla verda i vermella ribetejada i mocador casteller vermell al cap. Els trets distintius del ball són però una carbasseta natural i un sarronet. El bastó llarg està pintat de color vermell amb serpentina verda.

vestit

Actualment, el Ball de Pastorets del Vendrell vesteix: espardenyes de 9 branques manufacturades a Cal 65 de Solsona, vetades cada peu en un color diferent, roig i verd. Pantalons blancs comprats a Ca l’Altes del Vendrell i ribetejats amb dent de rata vermella i verda. Camalls verds alts amb 16 picarols a cada camall. Els camalls són manufacturats per la Pepita Solé i els picarols són de cal Mariet. Faixa vermella d’un pam i camisa blanca sense colls comprat també a Ca l’Altès. Les armilles rojes i verdes ribetejades són fetes també per la modista Pepita Solé, no vestim flocs de llana. Les decoracions o objectes característics del ball són: la carbasseta, són naturals, comprades a Girona a Maria Culubret (www.carbasses.org); el sarró confeccionat per la modista Pepita Solé (actualment usat per posar el mobil, les claus de casa, el tabac…), un mocador casteller al cap i els bastons.

Sobre els bastons caldria dir que els primers usats van ser pals d’escombra comprats a la ferreteria, evidentment van durar quatre assaig, però encara s’hi va poder alguna “bota”. Seguidament vam comprar uns bastons d’alzina fets pel luthier de timbals Enric Martí de Torrelles de Foix. Aquests pals estaven decorats amb pintura vermella i espirals verds. A mida que es van anar trencant, s’han substituit per pals més dobles de boix fets a Vilanova i la Geltrú, que són els usats l’any 2008.

Així doncs aquesta és la indumentària del Ball de Pastorets del Vendrell actual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s