Nous elements a les cercaviles del Vendrell?

A principis d’agost, preparant amb el Salvador Arroyo i el Jordi Inglès, “Bero”, l’exposició d’instruments que fem amb motiu del concert Música de gralles al Vendrell i arran de la publicació del llibre Bèsties de festa, de Xavier Cordomí, Sete Udina i Ramon Saumell (Barcelona: CIM, 2008), on a la pàgina 104 hi surt la foto del “Drac coronat del Vendrell”, amb la indicació que “no surt”, en Salvador ens va comentar que s’havia corcat i que ja no existia. Potser és moment de plantejar-nos si cal i/o volem una nova bèstia festiva al Vendrell, però quina? Podem recuperar el drac, potser no tant vilafranquí; podem crear una bèstia nova a partir de referències, llegendes o heràldica; podem fer-ne un de nou seguint els cànons del folklore dels països catalans, com una Àliga. Fins i tot podríem parlar de fer-ne un d’imaginari com un Griu com el de Tenniel a “Alícia en terra de meravelles”; o bé inventat com el Xup, el Papu o Papus fred…
Si mirem al nostre entorn, les bèsties més conegudes són l’Àliga, el Lleó, la Víbria, la Mulassa, el Bou, el Drac i la Tarasca. Tots aquests estan documentats al llarg de la història i són tan antics i emblemàtics com el Ball de Bastons o els Gegants.

Si  busquem dins la nostra vila podem trobar llegendes i històries com les que en Pep Maria Bo ens explica: la seva mare, l’Antonia Fontana, l’avisadora de la mort, li explicava que a les nits, una mulassa passejava per sobre de les parets del molí alt, i que si hi havia nens o nenes que es portaven malament, els espantava. Bo, també ens conta que els llops de les contrades baixaven de nit fins a l’escorxador per llepar la sang que hi havia, i que era perillós passar per allí a la nit.  En Josep Ma Inglès va escriure un bonic conte que es diu “La fetillera de Roca Aguilera” en el qual la fetillera es converteix en àliga.

Dins de les besties que trobem a la nostra vila de ben segur que entre els animals que podem trobar a Les madrigueres, a més dels reals segur que hi ha algun Papus fred.
Heus aquí un punt de partida i reflexió sobre la necessitat de buscar un element festiu d’identitat, un element que de ben segur pot enriquir i arrodonir les cercaviles de la nostra vila més enllà d’aquelles bèsties i elements que avui en dia ja han distingit la nostra vila com la capital del foc.

Un altre apartat serien els balls i entremesos que podriem recuperar, dels històrics que encara manquen són el Ball de Cercolets, la Moixiganga, Ball del Serrallonga i el Mossen Joan de Vic. Balls que com els Pastorets i les Gitanes han sofert diversos intents de recuperació.

Així doncs la recuperació del Drac o la incorporació d’un element festiu com els que aquí s’apunten pot ser la demostració de la consolidació i maduració de la nostra vila dins el panorama festiu i cultural que com a penedesencs i capital de comarca ens pertoca.

Jordi Quintana i Adrià Grandia, publicat a la revista de L’Embarcada nº2, La Fira 2008

4 respostes a “Nous elements a les cercaviles del Vendrell?

  1. Molt bones adrià,
    de fet el tema del drac de vendrell s’ha parlat algun cop a comissió de foc per intenta’l recuperar i que s’en fes carrec la comissió de foc, pero mai s’ha intentat de donar un pas més enllà.
    I si em deixas respondre al miquel, hi han bésties que la gent les crea no per fer foc si no per protocol, i en cap moment toquen el foc i d’altres que és fan servir tan per protocol com per el foc.

  2. Eis Adrià!!

    Ja fa setmanes que llegeixo el blog, i la veritat és que m’agrada molt! Llegint-lo me assabentat d’un munt de coses que desconeixia. És bonic veure com hi ha gent que lluita per la nostra cultura!

    Bé, ja ens veurem!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s