La Fira (1)

La Fira segons l’estudi de Joan M. Colet Duran es remunta al s. XIX. possiblement cap al 1830. Des d’aquest moment La Fira s’ha anat transformant, canviant fins arribar als nostres dies tal i com la coneixem.

La Fira però dins el panorama folklòric ha vist força esdeveniments. Segons conta el mateix treball de Colet, el 1840 al Vendrell es representava el Ball de Mossèn Joan de Vic, per la Fira de 1982 (fa 26 anys) es va recuperar el ball. Els castellers Nens del Vendrell des del 1926 formen part del nostre folklore i és per la Fira de 1926 quan en la seva primera actuació  coronen el tres i quatre de sis i la torre de cinc. Els Gegants del Vendrell (també anomenats gegants vells) varen arribar per la Fira de 1930 per subscripció popular amb l’ajuda d’uns quants prohoms vendrellencs. El Bou de Foc també s’estrenà per la Fira de 1986. El Drac del Vendrell va recuperar-se per La Fira de 1980 per desaparèixer durant La Fira de 1984.

Actualment La Fira fa les funcions de Festa Major petita, a la qual cada dos anys se li incorpora la mostra d’entitats “Entimostra”.

Cal que la Fira però faci un canvi. Els estands cada any més empobrits i dominats per un sector immobiliari actualment estancat per la crisi econòmica. Les iniciatives de caràcter popular així com les manifestacions de folklore es veuen eclipsades pel domini del comerç. Si volem convertir La Fira en una festa de caràcter públic, del Vendrell, caldrà doncs un gir.

Pensem idees?

6 respostes a “La Fira (1)

  1. Moltes adrià,

    Estic d’acord amb tu que la fira cada any fa més pena perquè els estand cada vegada són més pobres i “cutres”. Ara en el que no estic d’acords és en el que dius de que els comerços eclipsen la cultura per la fira. Perquè realment si ens remontem ens uns inicis de la fira al poble, aquest acte es feia per vendre animals i mostrar-ne i perquè el comerç augmentes les seves vendes fora del poble i no pas per fets culturals.
    Es veritat que en el llarg dels anys la cultura s’hi ha nat introduïnt però sempre hem de tindre present que la fira en si, es per el comerç i per la cultura ja tenim la entimostra, de la qual cosa també demano que totes les entitats en hi lluim una mica més a l’hora de fer els estands perqué realment alguns fan pena de la bona.

    Vinga senyor endavant que tens un blog molt currat

  2. La Fira necessita un canvi radical de definició i fins i tot potser de lloc i tot. Però jo crec que ningú s’atrevirà a fer-lo. No hi ha innovació. El trèvol deu ser el de la sort que tothom necessita en aquests moments que vivim. Apa a seguir pensant a veure si fem alguna cosa sèrie.

  3. Jo crec que encara no se sap quan va començar. La cita que diu el Colet no es prou clara com a principi de la nostra Fira. De moment està bé per tenir alguna cosa. Jo crec que podem trboar coses mes endarrerides. No tots els anys s’ha fet la fira.

  4. De ben segur que la Fira és més antiga, però de moment el document més antic que faci referència a la celebració d’una fira al Vendrell és de 1830. D’altra banda, de la mateixa manera que amb el pas del temps la Fira ha evolucionat d’agrícola-ramadera a comercial-multisectorial, crec que actualment pot evolucionar cap el que avui es coneix com a “especialització”. Però cap a on s’ha d’especialitzar? S’accepten propostes. Jo ja les escriuré en la nova història de la Fira 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s