-25dB

En matèria d’acústica, la potència del só es medeix en decibels. Els decibels són la desena part del bel i és una unitat de mesura internacional que s’expressa amb la grafia dB.

Segons la wikipedia l’escala per medir els decibels dins la sensibilitat va des dels 0dB fins als 140dB que són el límit del dolor. En una conversa tenim 40dB, el soroll del trànsit és d’uns 90dB, un concert de rock està sobre els 110dB i un avió enlairant-se arribaria als 130dB.

Fa poc el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions (COITT) va fer un estudi a la població on es va determinar que un 17% de la població espanyola té problemes degut al soroll dins de les seves vivendres arriban a causar fins i tot problemes d’ansietat, estrès, falta de concentració, irratibilitat, insomni, mal de cap… Segons els enginyers el soroll diürn no hauria de superar els 65 dB i el nocturn els 25dB dins les estances d’una llar.

Si parlem dels instruments, el corn anglès (germà de l’oboè) sona amb una intensitat de 25dB.

Des de ja fa un temps hi ha una empresa d’audiòfons que comercialitza uns taps acústics protectors. Aquests taps són fets a mida per a cada usuari. En ténen dos models diferents, els que són per a “solistes” d’orquestra i que atenuen uns 15dB i els que atenuen fins a 25dB utilitzats per a conjunts de rock, discoteques, pilots d’avió, dentistes. Aquests taps ténen la virtut d’atenuar totes les freqüències per igual. És a dir seria com si baixessim el volum de l’emisor.

Ja fa aboi un any que vaig adquirir aquesta mervaella. Els protectors de 25dB. Per mi ha estat una gran inversió i els resultats són increibles. S’han acabat els acúfens a l’arribar a casa després d’un concert, m’ha permès poder disfrutar dels grups de foc de més a prop i amb menys estrès acústic. Em permet uns assaigs més descansats… I és que d’orelles només en tenim un parell per tota la vida!

Des d’aquest espai per la reflexió deixo anar aquesta dada, què passaria si tots ens comprometessim a reduir una mica els decibels que emetem? El silenci és una espècie en extinció i cóm el paisatge és un patrimoni natural de tots. És necessari tant de volum als concerts de rock? És necessari motocicletes amb escapaments lliures?

3 respostes a “-25dB

  1. Amic, només una recomanació lectora d’una petita joia: Yasujiro Ozu. Elogio del silencio. Cátedra, 2005.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s