Festa Major (7) la música de la festa

A part dels entremesos també hem de contar amb l’acompanyament musical dels mateixos. La música és una part indivisible i fonamental de les celebracions de cultura popular.

La gralla és l’instrument per excel·lència a la Festa Major del Vendrell. La llarga tradició que ens lliga amb aquest instrument, la quantitat i la qualitat dels seus sonadors al llarg de la història han fet que la relació de la població amb aquest instrument el converteixin en un sinònim de festa al Vendrell. La gralla i el timbal, companys inseparables acompanyaran la majoria de ballets.

L’altra tipus de formació musical existent a la Festa Major del Vendrell serien les “cobles”. Aquesta paraula que significa unió o colla. Actualment trobem les mal anomenades Cobla de Tres Quartans i la Mitja Cobla formades pel Sac de Gemecs, el Flabiol i el Tamborí i la Tarota o Xirimia. Aquests instruments antiquissim anteriors a les gralles són presents anacrònicament a les nostres contrades durant molts anys. Els veureu acompanyar els balls de pastorets i de panderos.

Altres instruments i músiques de la Festa Major del Vendrell son les campanes presents durant els moments més importants. Segons ens explica el campanòleg Daniel Vilarrubas les campanes horàries són les dues úniques peces de bronze que resten del campanar original i que es salvaren de la destrucció del 1936. La petita és fosa per Barnola. La campana mitjana, Ana, de Manclús de València, any 1941. La campana major, Salvadora, del mateix fonedor i any. Un sol3 d´uns 600 kg. La campana de les hores, en el templet superior. Del segle XVIII (1747).

Les castanyoles, coets, petards, carretilles, bastons acabaran de confegir tot l’espectre sonor de la Festa Major. Tingueu les orelles ben despertes i aneu descobrint les sonoritats de la Festa Major 2008.

2 respostes a “Festa Major (7) la música de la festa

  1. Osti, que és nou aquest sacaire de la foto? jeje Merci per posar la foto, aquell dia anava arregladet.

    Doncs comentant el teu escrit, crec que també cal puntualitzar el rol diferenciat entre músic i ballador, ja que el primer té una posició de cert “privilegi” en tant que hi ha molt pocs músics, en els temps que corren van molt escassos, i la seva posició és indispensable al ball: sense música no es balla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s