Festa Major (6) les besties festives

Ahir dissabte 19 a la tarda començava un dels actes que ja comencen a ser tradició al que en diem pre-Festa Major. La mostra de grups de foc de la vila. Una iniciativa fantàstica perquè tothom pugui veure de prop i amb calma les besties de foc, diables i diablons. Amb la “domesticació” de les càmeres digitals, és un bon moment per fer arxiu d’imatges d’aquests elements festius, és un moment perquè els nens i nenes s’hi puguin acostar sense por. I quan el sol es va ponent, fer una encesa de lluiment amb calma. La proliferació de grups de “batucades” amb ritmes brasilers i africans són cada dia més presents, tot i així cal dir que l’ordre musical va reeixint.  Després a la nit concert i bon moment perquè els més animats comencem a engegar motors de cara a la festa major i anar creant els vincles que el fet de compartir local, estar en el món de la cultura popular o simplement ser convilatans fa que uns amb altres fem germanor.

Ara, si hem de fer palanca, que per això també serveixen els blogs i la opinió, vaig trobar a faltar un element festiu vendrellenc. Ja en fa molts que no surt, perquè deu estar en un garatge sentint de lluny el tro de les carretilles i tapat amb una manta que no deu deixar passar l’embriagadora olor de polvora. Aquest element és el Drac del Vendrell recuperat l’any 1980 i actualment inactiu.

La imatgeria festiva, en la cultura popular serveixen com a unió i referència per al col·lectiu. Els casos més clars podrien ser els de La Patum, el Drac de Vilafranca, l’Àliga de Tarragona, per dir-ne uns quants. L’esperit i l’identitat del poble, vila o ciutat troba el seu referent i la imatge en aquestes besties. El Vendrell podria tenir a més de les nombroses i ben aconseguides besties de foc, bestiari festiu per les seves cercaviles on poder trobar referent i identitat. Des d’aquí la súplica perquè el Drac torni al carrer.

2 respostes a “Festa Major (6) les besties festives

  1. Hola Adrià. Pots donar més dades sobre aquest Drac? Data de construcció, pes, de qui és propietat, etc.
    Sóc membre de la colla dels Amics del Drac de Vilafranca i seria interessant penjar informació d’aquest Drac a la nostra web, sembla que es va fer a imatge i semblança del de Vila.
    El meu correu electrònic és janejosep@gmail.com o drac@dracdevilafranca.com.
    Salutacions.
    Josep.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s